Netthandelen har sterk vekst. I Norge vokste den med 16% fra 2016 til 2017. Tall fra betalingsaktøren DIBS viser at norsk netthandel omsatte for 105 milliarder kroner i fjor, og det forventes økt omsetning også i 2018. På den andre siden ser vi at kunder som forlater nettbutikker uten å gjennomføre kjøp fortsatt er stor. 9 av 10 avbryter viser norske tall. Globalt estimeres det at over 77% ikke gjennomfører kjøp de har startet på.

Her er noen av årsakene – og hva du kan gjøre for å redusere forlatte handlekurver:

1.    Overraskende fraktkostnader

Undersøkelser viser at hele 25% av de som kjøper på nett vil hoppe av dersom fraktkostnadene kommer som en overraskelse. Bring har gjort undersøkelser på at 9 av 10 sjekker fraktpris før kjøp, og understreker viktigheten av å kommunisere tydelig hvilke leveringsbetingelser som ligger til grunn før kjøp. Man bør etterstrebe å unngå alt av negative overraskelser i kundereisen.

Det finnes også statistikk på at få forbrukere forventer gratis levering ved mindre kjøp. Noen nettbutikker tilbyr fri frakt ved kjøp over et bestemt beløp. Da kan det være smart å ha en funksjon som minner kunden på akkurat dette. Eksempel på et slikt budskap kan være: «nå er du bare 64 kroner unna å få fri frakt». Å tilby tilleggsprodukter slik at kunden kommer over fraktgrensa er både en service for kunden og kan bidra til mesalg for deg.

2.    Tungvint utsjekk og betaling

Dagens netthandlere forventer effektivitet og at ting går raskt. Gjør siden lett å navigere og forstå. At en kunde skal bruke mye tid på å fylle inn informasjon som er kjekt å ha for nettbutikken, men som oppleves som tungvint, irriterende og tidkrevende for kunden, er ingen god idé. Spør kun om minimum av det du trenger. Navn, adresse, mailadresse og kredittkortinformasjon er ofte nok.

 Å måtte logge inn på en konto kan også oppleves tungvint, og vi ser at mange nettbutikker har god erfaring med ekspress-utsjekk, gjeste-utsjekk, eller auto utfylling koblet til mobilnummer. Glem heller ikke å gi kunden mulighet til å betale med et bredt utvalg kort-typer, Vips og andre betalingsløsninger.

Betalingstjenesten Klarna estimerer at mellom 40 – 60% av alle påbegynte handler kanselleres allerede i første trinn er kunden blir spurt om å logge inn eller registrere seg, noe som understreker viktigheten av enkel utsjekk.

GDPR lovgivningen som trer i kraft fra mai i år sier uansett i klartekst at du ikke kan spørre om mer informasjon enn det du absolutt trenger for å gjennomføre den transaksjonen det gjelder. Derfor: greit å begynne med minimumsinformasjon allerede nå.

3.    Blir forstyrret når de skal shoppe på nett

Noen avbrutte kjøp er umulig å unngå, og det kan være mange årsaker til at en besøkende ikke fullfører kjøpet. Det kan være en viktig innkommende mail, at vedkommende ikke finner betalingskort eller bankbrikke, mangler dekning på kort, bruker handlekurven som en ønskeliste uten egentlig å ha umiddelbare planer om å kjøpe osv.

Vi ser svært gode resultater ved å legge til rette for at kunden kan fullføre kjøpet på et senere tidspunkt. Et on-site budskap som stimulerer til å fullføre kjøpet er en god idé. For eksempel: «Hei og velkommen tilbake. Sist du var på besøk hos oss så du på disse produktene».

Å spore besøk basert på tidligere adferd gjør det enklere å oppmuntre kunden til å kjøpe det de har vært interessert i tidligere. Er man flink til å bundle produkter som passer til det kunden allerede har i handlekurven også, kan det gi ytterligere mersalg.

4.    Usikker på betalingsløsningen

Digitale shoppere er skeptiske til sider som ikke ser sikre ut. Dette kan være på grunn av dårlig design eller layout, dårlig språk, manglende bilder eller andre steg i kjøpsprosessen som kan skape usikkerhet.

Betalingsløsninger, kvalitetssertifikater, anerkjente kredittkort og selvsagt godt design, godt norsk språk og gode bilder vil bidra til å redusere denne usikkerheten.

Man kan med fordel bruke positive kundeuttalelser, uavhengige produkt-tester og oppgi tydelig kontaktinformasjon for kundeservice. Vi ser at flere solide nettbutikker også har bilder av ansatte og bakgrunnsinformasjon om firmaet.

Selvsagt må enhver nettbutikk opplyse om returrett og garantier, selv om dette er lovpålagt i Norge. Nettbutikker som viser at de er oppriktig opptatt av gode kjøpsopplevelser og trygghet stiller sterkere i dagens marked.

5.    Finner ikke rabattkode

Rabattkoder blir stadig vanligere. Det er en effektiv måte å bedre konverteringen. Noen kunder jakter på slike kuponger, og går et annet sted dersom de ikke finner. Skal man treffe prisorienterte kunder kan kuponger og deals påvirke i positiv retning.

Noen nettbutikker har gode tekniske løsninger som trigges av ulik aktivitet på siden som gjør at brukeren får en rabattkode presentert på utvalgte og lønnsomme produkter. Vi i Recheckit har en unik og effektiv software som gjør slike løsninger mulig. Kalt onsite.

6.    Butikken fungerer ikke på mobilen

Stadig flere shopper via mobil. Det er lenge siden nettekspertene manet om responsive sider. Allikevel ser vi fortsatt sider som ikke fungerer på telefon eller nettbrett. Dette bør dobbeltsjekkes på alle tenkelige devices.

 DIBS, som driver med betalingsløsninger, viser til en undersøkelser der det kommer fram at hele 54% av norske forbrukere har foretatt et nettkjøp fra en mobil enhet i 2017. Dette er en solid vekst fra 2016 da prosentandelen fra mobil var 48% og i 2015 på 38%.

7.    Ingen raske leveringsløsninger

Dagens nettshoppere liker ikke å vente. Netthandel er “fast food” Å bestille en elektronisk dings og få den levert 7 uker senere er svært uheldig og gir ingen god kjøpsopplevelse. Leverer du for tregt vil kunden handle et annet sted. En stor del av norske forbrukere er villige til å betale for ekstra rask levering og levering hjem på døren.

Bring understreker i sin kundeinformasjon mot nettbutikker viktigheten av å forstå kundenes behov i forholdet til levering. Sikker og rask levering og retur er et krav i 2018. Det er også viktig at informasjon om leverings- og returvilkår er godt synlig på mobilen. Ref vårt punkt 6 over.

Flere og flere butikker har onsite-løsninger der de informerer om fraktalternativer, priser og returordninger. Dette øker konverteringsraten og skaper trygghet i kjøpsøyeblikket.

8.    Manglende brukerstøtte og kundesupport

Dette er skadelig og kan øke antallet som forlater nettbutikk og handlekurv. Norske forbrukere forventer å kunne ringe og snakke med noen – på norsk – om noe skulle oppstå. Eller sende en mail og få raskt svar. I 2018 forventer forbruker service og komfort når det shoppes på nett.

Onsite-budskap som trigges av aktivitet og som minner om kjøpshjelp og support, kan være en løsning. Recheckit gjør dette for flere nettbutikker i dag.

Det finnes svært mange medierådgivere og nett eksperter som kan hjelpe deg med trafikk til siden ved hjelp av smarte annonseringsmetoder og SEO. Svært få har løsningen som får kunden til faktisk å gjennomføre et kjøp. Å konvertere.

Konverteringsoptimalisering er et vanskelig men viktig område. Derfor er akkurat det fokus og kjernen i vår virksomhet.

 

Vi i Recheckit gir gjerne råd om design, CTA-knapper, responsivt design og gode selgende budskap, men det er selve konverteringen til slutt i kjøpstrakten vi fokuserer på. Og lever av.

Dette ved hjelp av en unik, effektiv, atferdsbasert  onsite-teknologi som kan bedre konverteringen betydelig.

Recheckit hjelper flere av de største aktørene i norsk netthandel. Alt fra hele Komplett gruppen og Ikea til KappAhl og Dressmann. Ta kontakt med oss, så skal vi vise deg eksempler på hvor effektive løsningene våre er for å øke konverteringsraten.

Categories: Konvertering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *